De kunst van het spiertesten

In mijn praktijk werk ik met spiertesten, in het bijzonder met de o-ring test (een spiertest afkomstig uit de kinesiologie en Touch for Health), om het onderbewuste te bevragen.

Ons lichaam is namelijk in staat om uitdrukking te geven aan wat we zijn en hoe wij ons voelen. Het spreekt daarmee een bijzondere, woordeloze taal (lichaamstaal). De spiertest is een instrument om deze woordeloze taal die ons lichaam spreekt te kunnen vertalen.
Ook als we dus niets zeggen is ons lichaam in staat ons vaak precies te vertellen wat er aan de hand is.
Ervaar je bijvoorbeeld stress, dan is die vaak voelbaar in ons lichaam, vaak krijgen we er allerlei klachten door. Met spiertesten is het mogelijk om de ervaren stress op te sporen. Via de spiertest weg kun je dus testen of en welke emoties, gedachten of herinneringen een verzwakkende invloed op je hebben en je uit balans brengen. Met spiertesten kun je dus ook testen hoe het staat met ons energieniveau, met onze voedingsstatus, met de werking van onze organen, welke remedies of edelstenen er bij iemand past en nog veel meer. Een spiertest kan dus aanvullend ondersteunen bij lichamelijke, emotionele en/of mentale problemen of op spiritueel niveau. Kortom een spiertest kan bij diverse problematiek worden ingezet. Raadpleeg bij klachten ook altijd eerst een arts!

Het spiertesten is in de jaren 60 ontwikkeld door dr. George Goodheart.  Daarna heeft dr. John Diamond deze techniek verder ontwikkeld. Goodheart en Diamond ontdekten, onder andere, dat een spier minder sterk wordt wanneer er een incongruentie optreedt. Het is gebleken dat dit fenomeen bij iedereen en in elke spier van het lichaam plaatsvindt. Het spiertesten kan dus op vele verschillende manieren plaatsvinden. 

 

Spiertesten is wetenschappelijk onderzocht door dr. Daniel Monti, psychiater en voorzitter van het departement van Integrative Medicine van Jefferson Medical School van Philadelphia in de USA.  In zijn wetenschappelijke onderzoek ‘Perceptual and Motor Skills’ werd wetenschappelijk bewezen dat spiertesten werken.

Werkwijze

Als cliënt maak je van wijsvinger en duim een O–ring. Je geeft zoveel druk alsof je een velletje papier tussen je vingers weet te houden. Aan de hand van een protocol stel ik aan jouw onderbewuste vragen. Wanneer de druk tussen vinger en wijsvinger vermindert (spier wordt zwak) weet ik dat er een incongruentie is opgetreden. Blijven de vingers bij elkaar wijst dat op een sterke spier.

Op basis van het testresultaat kan vastgesteld worden wat er mogelijk aan de hand is en kan er bijvoorbeeld een interventie plaatsvinden.

Indien het niet mogelijk is de spiertest bij bepaalde personen uit te voeren, zoals bijvoorbeeld bij baby's of bij mensen met pijn, kan de spiertest worden uitgevoerd via een ander persoon, vaak surrogaat of tussenpersoon genoemd, bijvoorbeeld de ouder of de partner.

 

Voorwaarden voor een goede spiertest

  • de persoon die test dient er geen eigen belang bij te hebben (dus als ik iemand test moet ik neutraal kunnen testen)
  • de persoon die getest wordt moet goed geaard zijn
  • het onderbewuste van de geteste persoon moet open staan voor deze test(vorm) en er vertrouwen in hebben
  • de persoon die test moet dit doen met de intentie de andere persoon verder te helpen
  • ook is het belangrijk dat de persoon die getest wordt in het hier en nu is met zijn gedachte.